Male ženske in feminizem

Nekatere knjige si zaslužijo, da jih spremenimo v filme, vendar niso vse narejene pravilno. Vsakič, ko posnamete film s priredbo po knjigi, tvegate, da boste razjezili ljubitelje knjig ali posneli grozen film ali oboje. Odvisno od režiserja, knjige in scenaristov, da ne omenjam igralcev.

Nekateri filmi izpadejo super, nekateri slabo. Film, ki se je odlično izkazal, je Male ženske, priredba istoimenskega romana Louise May-Alcott. Roman je izšel leta 1868 in je bil odličen roman, ki je podrobno opisoval boje žensk v tistem času, čeprav bi ga nekateri označili kot roman o polnoletnosti.

Male ženske 2019 je poseben film, ki je pomemben za feminizem.

Zakaj male ženske – še enkrat

Leta 1994 je bil še en film Male ženske z ogromno zasedbo Wynone Rider, Trini Alvarado in Kirsten Dunst, zakaj torej še en? Greta Gerwig, režiserka filma, je imela odlično idejo in čas je bil, da jo vidimo.

V tej različici knjige, v kateri igrajo Emma Watson, Saoirse Ronan in Florence Pugh, vidimo drugačen pogled na Male ženske, ki je bolj o ženskah. Zgodba, ki je toliko ljudi noče več brati ali gledati, ker je res žalostna, se obrne na glavo in konča s pozitivnim sporočilom. Ko lahko iz nečesa, kar je bilo naravnost depresivno, narediš nekaj opolnomočenega, potem si naredil odlično delo.

Kaj naredi ta film o majhnih ženskah odličen

Film je odličen, ker vzame zgodbo, ki jo pozna toliko ljudi, in jo razširi. Zakaj ga ne bi prilagodili, če pa je že adaptacija. Odstranitev nekaterih delov je res razjezila oboževalce, vendar so bili veseli, ko so se pojavili novi deli, ki so zgodbo razširili tudi čez meje knjige.

Prelomnica v filmu je, da ženske, ki so »udomačene«, najdejo svobodo v tem, da delajo, kar hočejo, kot pisateljice, umetnice in igralke. Sledijo naravnim talentom, ki jih imajo, in kljub temu, da so v dobi, ko so bile ženske vse prej kot svobodne, najdejo načine za uspeh v razmeroma sovražnem okolju.

Film v bistvu prikazuje moške kot neprijetne in v nekaterih primerih nezaželene

Dva glavna lika v filmu, Laurie, ki jo igra ljubki Timothy Chalamet, in njegov dedek, sta v bistvu nepomembna v najdaljšem delu zgodbe. Pozneje v zgodbi postanejo pomembne, ko komunicirajo z ženskami, vendar samo zato, da pokažejo, kaj si ženske želijo in česa ne.

Jo, na primer, noče moža, zagotovo ne moškega, ki bi jo imenoval draga. S kratko postriženimi lasmi, očitno znakom upora in osebnega okusa, je Jo odličen primer žensk, ki delajo, kar hočejo.

Male ženske je odličen film, ki prikazuje ženske v močnem stanju in spremeni razmeroma mračno zgodbo v nekaj močnega in lepega.

Previous post Spomin na izziv »Ženske podpirajo ženske« na Instagramu
Next post Napredek žensk: Premagovanje vrzeli do enakosti spolov