Kratka zgodovina feminizma

Pomembno je poznati našo zgodovino. Ko se stvari spremenijo in ponovno napišejo, je pomembno, da se ozremo nazaj s svežimi očmi in se spomnimo, kaj bi lahko bilo izgubljeno.

Številne teme, ki so bile nekoč drugačne in toge, napisane z enega zornega kota, je zdaj mogoče ponovno preučiti in pogledati s svežimi informacijami.

Takšna je tudi zgodba in zgodovina feminizma. Tukaj je več o zgodovini feminizma, temi, ki bi jo morali vsi poznati.

Zgodnja zgodovina

Feminizem izvira iz Platonovih dni, verjeli ali ne. Stara Grčija je bila grozno mesto, če nisi bil polnopravni državljan ali če si bila ženska.

Stari Rim je bil nekoliko boljši, a je imel tudi strašne zakone, eden izmed njih je bil Opijev zakon. Zakon je ženskam v Rimu prepovedal dostop do zlata in kakršnega koli drugega blaga. Takrat je bilo veliko protestov. Eden od podpornikov zakona, Marcus Posius Cato, je dejal, da če dovolite ženskam, da so vam enake, bodo postale vaše nadrejene.

Razsvetljenstvo je imelo bistre misli, ki so protestirali proti mizoginiji in ravnanju z ženskami, kot sta bila Christine de Pizan in Margaret Cavendish.

Njihova dela so bila napisana v podporo ženskam in izzivanje takratnega ravnanja z ženskami, ki je bilo v nekaterih primerih naravnost barbarsko.

V 19. stoletju je Abigail Adams, žena ali predsednik John Adams, svojega moža opozorila, da bodo dame protestirale in oblikovale upor, če ne bodo dobile izobrazbe, ki si jo upravičeno zaslužijo.

Ženske tistega časa so bile tudi del abolicionističnega gibanja, gibanja, ki je bilo tam, da bi podprlo Afroameričane in njihove pravice. V tem času je bila majhna ironija, saj ženske, ki se borijo za te pravice, še niso imele svojih pravic.

Konvencija Seneca Falls

To je bil pomemben del zgodovine feminizma. Na omenjeni konvenciji so se zbrale ženske, ki sta jih vodili Lucretia Mott in Elizabeth Cady Stanton. Trdili so, da je treba resolucijo Deklaracije o neodvisnosti spremeniti v: “Mislim, da so te resnice samoumevne, da so vsi moški in ženske ustvarjeni enaki.”

Ženske so zahtevale volilno moč in izbirno volilno pravico. Gibanje ni bilo videti dobro in je bilo malo upanja, dokler Frederick Douglass ni spregovoril in rekel, da ne more sprejeti volilne pravice kot temnopolti moški, razen če bi to pravico uveljavljale tudi ženske. S tem se je začela volilna pravica žensk, gibanje za boj za volilno pravico žensk v Združenih državah.

Prva država, ki je uzakonila volilno pravico žensk, je bila Nova Zelandija leta 1893, sledila sta ji Avstralija leta 1902 in Finska leta 1906. Združene države so zaostajale, a so jim pravočasno, in sicer po prvi svetovni vojni, potem ko so videle ženske v boju, sledile. v vojni ob moških. Združene države so leta 1920 sprejele 19. amandma, predvsem po zaslugi del Carrie Chapman Catt in Susan B. Anthony.

V zgodovini feminizma se je bilo treba boriti za veliko več stvari, kot je pravica do dela, v kateri panogi so ženske želele, kar se je po drugi svetovni vojni spremenilo, ko so ženske delale v tovarnah.

Next post Bombshell – kako je spremenilo način, kako ljudje gledajo na ženske v medijih?