Feministične knjige ki jih morate prebrati

Potrebujemo knjige in potrebujemo znanje, če želimo napredovati kot družba, kot ljudje. Potrebujemo izzive našemu intelektu in stališčem, ki so lahko v nasprotju z našimi, če ne zato, da potrdimo lastna mnenja, pa da jih izpodbijamo, da vidimo, ali so kaj vredni ali so samo zato, da zapolnijo prazen prostor.

Učiti se moramo, razvijati in eden od načinov za to je branje knjig. Danes so knjige, o katerih se razpravlja, feministične knjige. Tukaj je nekaj feminističnih knjig, ki jih je treba prebrati.

Virginia Woolf – Lastna soba

Ta knjiga, ki je izšla leta 1929, je pomagala spremeniti mnoga mnenja o tem, kako so bile ženske videti kot manjše pisateljice in umetnice v vseh pogledih na moške. Namesto da bi bil jezen in kazal s prstom, je Woolf pokazal sistematično pomanjkljivost, ki je obstajala v izobraževanju žensk, oziroma je primanjkuje. Ne samo, da je izobraževalni sistem zatajil ženske, ampak tudi gospodarstvo, saj ženske niso mogle najti zaposlitve.

Ta esej z leti ni izgubil pomena, čeprav je od objave minilo že skoraj 100 let.

Roxane Gay – Izpoved slabe feministke

To je zbirka esejev, ki na kratko opisuje vse, kar je povezano s feminizmom, vendar je napačno predstavljeno ali uporabljeno na način, ki v resnici ne pomaga gibanju, kaj šele ženskam, ki potrebujejo spremembo.

V tej zbirki esejev je veliko ironije in satire, od tega, kako imamo standarde, ki jih je nemogoče izpolnjevati, do pesmi, ki so neverjetno privlačne, a njihova besedila so popolnoma grozljiva in zagotovo slikajo napačno sliko.

Louisa May Alcott – Male ženske

Čeprav vam filmi morda dajejo upanje in vas navdihujejo, vas bo ta knjiga obenem spravila v jok in smeh. Zgodba marčevskih sester je navdihujoča, čeprav ima svoje tragične trenutke. Berite, ko poskušajo najti svojo pot v življenju, v obdobju, ki ženskam ni bilo prijazno. Želijo slediti svojim strastem, vendar se od njih pričakuje, da se prilegajo svetu, ki ga narekujejo predvsem moški. Nekako najdejo pot.

Alcott ni bila feministka v smislu, da je to knjigo načrtovala kot feministično, je pa navdihujoča zgodba, ki je iskrena in strastna.

Audre Lorde – Sestra Outsider

Ta knjiga ima veliko opraviti s feminizmom, pa tudi z rasizmom in homofobijo. Ta knjiga nas opominja, da je svet še vedno zelo nastavljen na svoje načine in neprijazen do različnih ljudi. Lorde je v edinstvenem položaju, da nam pove, kako se v družbi obravnavajo homoseksualci določene barve. To odpira več vprašanj in je odlično branje za vsakogar.

To so nekatere izmed najboljših knjig o feminizmu ali ki se berejo kot feministične knjige, ki bi morale biti na vaši polici čim prej. Veliko jih je več, vendar začnite s temi, ostalo pa bi moralo priti samo od sebe.

Previous post Bombshell – kako je spremenilo način, kako ljudje gledajo na ženske v medijih?
Next post Spomin na izziv »Ženske podpirajo ženske« na Instagramu